Roskilde Domkirke
De danske kongers sidste hvilested i Roskilde Domkirke
Hvis man med få ord skal karakterisere Danmark, og fortælle hvad det er, der måske gør Danmark til noget særligt, kunne det være: ”Danmark er et kongedømme og den danske regent, Dronning Margrethe II er seneste monark i en 1000 år gammel kongeslægt”.
Kongehuset er utroligt populært, og kongernes del af Danmarkshistorien bliver på underlig vis levende, hvis du besøger deres sidste hvilested i Roskilde Domkirke. Kirken er i sig selv særpræget og betagende, men det er kongegravene, der får over 125.000 gæster til at valfarte til Roskilde Domkirke hvert år. Her hviler hele 20 konger og 17 dronninger, i en næsten ubrudt linie fra Dronning Margrethe I (1353-1412).
Bortførelse af et kongeligt lig
Den første danske konge, der blev begravet i Roskilde, var faktisk vikingekongen Harald Blåtand (død 985). Han blev gravsat i en trækirke, der dog for længst var forsvundet, da Københavns grundlægger, biskop Absalon, startede byggeriet af den nuværende domkirke omkring år 1170.
Gennem den tidlige middelalder blev de danske konger dog begravet andre steder, bl.a. i Ringsted og Sorø, indtil den magtfulde biskop i Roskilde, Peder Lodehat, i 1413 nærmest bortførte liget af dronning Margrete I fra Sorø Kloster for med pompt og pragt at gravlægge hende i Roskilde Domkirkes højkor.
Roskilde Domkirke i fint selskab
I 1995 blev Roskilde Domkirke optaget på Unesco's liste over de natur- og menneskeskabte værdier, som udgør hele menneskehedens umistelige arv, en ære som i Danmark kun deles med Jelling-komplekset og Kronborg. På verdensplan er Roskilde Domkirke altså kommet i klasse med Pyramiderne og Akropolis.
Hvert eneste århundrede har den fået nye tilbygninger i høj kvalitet - våbenhuse, helgenkapeller og kongelige gravkapeller, alle i vekslende stilarter både i byggestil og indretning. Domkirken står i dag som et enestående monument over 800 års dansk bygningskunst.
Domkirken vrimler i øvrigt med masser af spændende og pudsige detaljer - f.eks. ”Kongesøjlen” med kongers og regenters højder afsat og det herlige ur med mekaniske figurer fra ca. 1500, ”Kirsten Kimers, Per Døver og Skt. Jørgen med dragen”, der hver time opfører deres lille ”show”.
Besøg også Domkirkemuseet og få styr på de mange faser af stedets historie.