Den Gamle By
Livet som i gamle dage
Når du vandrer ind ad de toppede brosten mellem de smukke bindingsværkshuse i hjertet af Århus, tænker du uvilkårligt: Det var da en fantastiske velbevaret gammel bydel de har her i Jyllands hovedstad! Men virkeligheden er jo, at du er på et museum, hvor museumsgenstandene er huse fra en svunden tid: Danmarks Købstadsmuseum, Den Gamle By.
Verdens første frilandsmuseum for borgerhuse åbnede for publikum i 1914 - og det første hus var intet mindre end en af Århus' fornemste købmandsgårde, som oprindeligt lå, hvor Magasin du Nord ligger i dag. Gården fik navnet Borgmestergården, og dermed startede byggeeventyret i Den Gamle By.
Tilbage til livet før industrialiseringen
Snart kom en anden købmandsgård, så bager, smed, hattemager, bødker og farver osv. I alt rummer Den Gamle By 75 historiske huse fra i alt 20 købstæder over hele Danmark.
Du vandrer igennem en gammel købstad med brolagte gader, stræder, gårde og haver, og størstedelen af husene er indrettet med originale interiører i form af 34 værksteder, 10 handelsboder og butikker samt 27 private rum, et apotek, et posthus, en skole, en toldbod, et traktørsted og et teater. Alle huse er åbne, og du er velkommen indenfor.
Museets ønsker at skildre alle sider af livet i de gamle købstæder, så ud over de samlinger, som er placeret i deres funktionelle sammenhæng som værksteder osv., har man store samlinger af dragter, boligtekstiler, møbler, ovne, legetøj, sølvtøj, fajance og porcelæn, musikinstrumenter, mønter mm. Den Gamle By rummer i dag landets største museumssamlinger uden for hovedstaden.
Eventyret fortsætter
Den Gamle By udvider stadig. Det nyeste byggeri er den imponerende møntmestergård fra enevældens København, bygget i 1683. Når man ser den utrolig smukke bindingsværks- bygning på byens torv, fatter man næsten ikke, at den har været gemt og glemt i et skur på en københavnsk kirkegård, fra den blev nedrevet som slum i 1944 til den blev fundet og overdraget til Den Gamle By i 1995.