Sådan får du styr på reglerne for sommerhusudlejning
Er du den lykkelige ejer af et sommerhus, og vil du gerne tjene lidt ekstra penge til hverdagen såvel som ferien? I så fald går du måske med tankerne om at leje dit sommerhus ud til andre ferieglade danskere. Denne udlejningsløsning bliver mere og mere populær i Danmark i takt med, at flere og flere danskere vælger at blive i landet, når det bliver tid til at vælge sommerferiedestinationen. Og hos udlejningsbureauerne ser man generelt en større og større interesse for udlejning af private sommerhuse.
Men hvad er reglerne egentlig i forhold til sommerhusudlejning? Og hvordan forholder det sig, hvis du gerne vil investere i sommerhus – måske med henblik på udlejning? Det er de færreste, der rent faktisk har styr på lovgivningen og lejereglerne – hvad end de selv er udlejere eller står på den anden side som lejere.
Netop derfor sætter vi i dette korte indlæg fokus på nogle af de vigtigste regler på området og giver dig gode råd, så du er klædt optimalt på til at (ud)leje eller købe sommerhus.
God læselyst.
Hvornår, hvor ofte og hvor mange? Spørg din boligadvokat til råds
Som udlejer af sommerhuse er der rigtig mange formelle forhold og regler, du skal have styr på. Og det er samtidig en sikkerhed for dig, der ønsker at leje sommerhuset, da du således har vished om, at lejeforholdene er lige efter bogen.
For langt de fleste er det netop af disse årsager ideelt at udleje sit sommerhus gennem et udlejningsbureau, som dermed også vil alliere sig med større platforme som Cofman. Gør man det, er man nemlig ikke kun sikret en professionel håndtering – man har også mulighed for vejledning vedr. skattefradrag og retningslinjer på området. Og så bliver hele processen ofte meget mere håndgribelig.
Nogle af de typiske spørgsmål, der melder sig i denne sammenhæng, er ”hv”-spørgsmålene: hvornår, hvor ofte og hvor mange? Det vil sige:
- I hvilke perioder må sommerhuset udlejes og bebos?
- Hvor hyppigt kan sommerhuset udlejes?
- Hvor mange sommerhuse må man udleje?
Disse spørgsmål kan som privatperson være vanskelige at finde svar på. Derfor er det også anbefalelsesværdigt at tage en boligadvokat og et udlejningsbureau med på råd, hvis man er i tvivl. Med en fagligt kompetent boligadvokat er du garanteret, at der er 100 % styr på sagerne – fra start til slut. Og med et udlejningsbureau får man generelt en langt større eksponering og bedre chancer for at få mest mulig ud af sin udlejning.
Men inden du kontakter din boligadvokat, kan vi da lige give dig hurtig afklaring på de tre spørgsmål:
- Du må sammenlagt udleje dit sommerhus i 43 uger om året (ubegrænset i sommerperioden og kun kortvarige ophold).
- Du kan som udgangspunkt leje dit sommerhus ud så hyppigt, du vil inden for ovenstående rammer. Vær dog opmærksom på, at såfremt du udelukkende anvender sommerhuset til udlejning, er det at betragte som erhvervsmæssig udlejning. Det kræver tilladelse fra Erhvervsstyrelsen, hvilket sker sjældent.
- Som par kan du i dag udleje 1-4 sommerhuse, såfremt udlejning ikke er i professionelt øjemed og bliver anvendt til privat brug i et relativt stort omfang.
Reglerne ændrer sig ofte, og blandt andet derfor er en boligadvokat et godt råd. Boligadvokater med speciale i udlejningsreglerne vil også kunne sikre dig vished om eksempelvis den skattepligtige lejeindtægt, det faste bundfradrag, det regnskabsmæssige fradrag og mange andre juridiske og formelle forhold.
Ønsker du yderligere viden herom, kan du læse mere om de seneste udlejningsregler her.
Overvejer du sommerhuskøb til udlejeformål? Start med kyndig køberrådgivning
Går du derimod med investeringsplaner, og vil du gerne købe dit eget sommerhus – eventuelt til udlejningsformål? I så fald er der nogle andre forholdsregler og omstændigheder, du bør være opmærksom på.
Her er der igen mange ting at holde styr på, hvilket en personlig boligadvokat vil kunne være behjælpelig med. Derfor gør du klogt i at kontakte en boligadvokat, inden du påbegynder investeringseventyret, så du kan få kyndig køberrådgivning. For ikke at tale om rådgivning til alt lige fra lejekontrakt og forsikring til regler om forudbetalte depositum og leje.
Din boligadvokat vil blandt andet kunne hjælpe med afklaring af:
- Tinglyst servitutter eller andre rettigheder på grunden/ejendommen
- Eventuelle medlemskrav i grundejerforening
- Kloakforhold
- Eksisterende lejekontrakter
For bare at nævne nogle af de formelle aspekter.
Med andre ord: Hiv fat i en boligadvokat, der kan yde købsrådgivning såvel som efterfølgende vejledning i udlejningsreglerne. Det giver ro i maven, og sikrer dig den bedste start.
Udlejningshjælp fra eksponeringsplatforme
Er du stadigvæk i tvivl om, hvordan du på bedst mulig vis får mest eksponering, kan du som skrevet ovenfor med fordel drage fordel af de mange udlejningsportaler og -platforme, der er på markedet. For uanset om du vil udleje sommerhus i Løkken, Skagen eller på en af de danske øer som Rømø eller Fanø, har du rig mulighed for at få tilstrækkelig eksponering.
Og hos udlejningsbureauerne er man da heller ikke i tvivl om, at markedet er der, uanset hvor i landet, du vil udleje sommerhus. For med en vækstende dansk interesse har de mange eksponerende udlejningsplatforme masser af interaktion – og med nyforbedrede skatteregler bliver det kun mere interessant for såvel udlejer.
Held og lykke med din sommerhusudlejning. Og hvis du ikke udlejer, men derimod hyppigt lejer sommerhuse, er du nu blevet klogere på de forhold, der helst skal være på plads, når du skal leje fremover.