Påskespecial
Den vestjyske hovedstad
Langs den danske vestkyst ligger et utal af fantastiske oplevelser og venter! Vi starter fra den sydlige del af Vestkysten, hvor Rømø og Fanø med deres placering i Vadehavet er et besøg værd. Lidt længere nordpå findes Henne Strand, der for nyligt af CNN blev udnævnt som ét af de bedste steder at besøge i Europa. Fortsæt turen op langs vestkysten og stop, når Ringkøbing Fjord melder sin ankomst.
I Ringkøbing-Skjern kommune ligger der nemlig en by, som mange omtaler: Vestjyllands hovedstad. “Vestjyllands hovedstad” er samtidig en by, som Cambridge Institute tidligere har kåret til Europas lykkeligste by. Det er ikke svært at forstå, når man først træder indenfor bymurene i Ringkøbing. Du er næsten ikke trådt indenfor bygrænsen, før du mødes af de fantastisk smukke røde Plesner huse, som om noget byggeri i Danmark, er indbegrebet af dansk hygge. En byvandring i Ringkøbing er derfor en perfekt mulighed for at (gen)opleve dansk hygge, i påskedagene. Men hvad hvis jeg sagde, at I ikke nødvendigvis behøver skulle opdage byen på egen hånd, men i stedet kan blive guidet rundt af en tjenestepige eller karl fra 1800 tallets Ringkøbing? Det er ihvertfald præcis hvad Ringkøbing-Skjern Museum tilbyder første dag i dimmelugen. Akkompagneret af fortidens indfødte kommer historien virkelig til live, når I tager turen fra Torvet og slentrer rundt i de historiske gader, indtil i når Dommerkontoret.
Vi hos Cofman vil i dette påske-blogindlæg i samarbejde med Ringkøbing-Skjern Museum og ”Den Levende Historie” prøve at sammenkæde nutidens traditioner i et historisk perspektiv. Ringkøbing-Skjern Kommune danner nogle utroligt smukke og hyggelige rammer med en masse arrangementer, som hele familien kan nyde i påsken, og Cofman vil, som altid, hjælpe med at finde det perfekte hus, hvor I sammen kan nyde hinandens selskab efter en hel dags sjov og ballade.
Så… hvordan er det lige, at en korsfæstelse blev til et chokoladeæg, at fasten blev til påskekyllinger, og hvordan hænger påskemåltidet sammen med blod på husfacaden for at undgå ens førstefødte blev dræbt?
Den stille uge
Den stille uge, eller dimmelugen, er den sidste uge af fasten. En uge hvor vi erindrer, Jesu’ indtog i Jerusalem på palmesøndag og kulminerede med Kristi død på korset langfredag. Påskesøndag genoplives glæden og festen med genopstandelsen af Jesus Kristus.
Inden påskedag var den stille uge ikke en tid til fornøjelse, men derimod en periode hvor man i sorg havde fokus på de lidelser, Jesus måtte igennem denne uge, og særligt langfredag blev før i tiden markeret med lukkede butikker og flaget på halvt.
Den stille uge er dog langt væk fra de fleste børn og familiers erindring i dag. Børnene jubler glædeligt over en skolefri periode, over de mange chokoladefyldte påskeæg, som familier og venner generøst giver i gave, og alle de skattejagte, børn landet over flittigt deltager i. Gækkebreve skrives og klippes mesterligt, påskeæggene males med rolig hånd, og historier om påskeharen fylder ofte i børnefamiliernes ferieuge.
Hønen og ægget
Nå, nu er scenen ligesom sat.
En af de ældste og vigtigste religiøse fejringer med traditioner, der har rødder i lige så gamle historier, skal da selvfølgelig fejres i en idyllisk, historisk købstad fra 1400-tallet!
Gamle traditioner og fortællinger har det desuden med at tilbagebringe gamle, uforløste spørgsmål. Så lad os stille et, som alle på et eller tidspunkt har forsøgt at “knække”. Hønen eller ægget? Denne gang lyder spørgsmålet dog ikke på, hvad kom først. Men hvorfor?
Hvorfor er en kylling og et æg blevet så centrale i hele vores opfattelse af påsken? Det skal vi prøve at redegøre lidt for her.
Før i tiden kunne æggeproduktionen gå helt i stå om vinteren. De første forårsdage medbragte en masse beplantning udenfor, og endelig blev naturen grøn igen. Endelig fik hønsene energi til at producere æg igen, og omkring påske ville æggene klække, og dermed ville de første kyllinger se dagens lys.
De første påskeæg har modsat kyllingen dog en lidt mere historisk oprindelse. I katolsk tro var det ikke tilladt at spise æg i fasten. Så når fasten sluttede, og påskedag endelig oprandt, blev dette fejret med at spise en masse æg. Folk gav hinanden dekorerede æg, og børnene legede med deres.
Æggene blev kogt i naturfarver, som eksempelvis rødbedesaft, og ved at ridse i skallen kunne man derfor lave mønstre. Derpå blev æggemaling en tradition.
I dag er den spiselige del af æggene i høj grad udskiftet med et chokoladeæg, og de første danske chokoladeæg kan spores tilbage til Galle og Jessens egne optegnelser fra år 1917.
Som bekendt kommer disse traditioner stadig til live hver påske – også på Abelines Gaard. På Abelines Gaard kan I tage en tidsmaskine tilbage til, hvordan påsken blev fejret af den tidlige enke, Abeline, og hendes 5 børn.
Hele familien kan passe hønsene i hønsegården, male påskeæg og klippe gækkebreve påskedag.
Har I efter en eftermiddag i påskens tegn brug for lidt adrenalin og måske nogle fysiske prøvelser efter for mange chokoladeæg? Så kan I blot smutte over på den anden side af vejen til en redningsøvelse på Redningsstationen.
Offerlam på Kommandobroen
I første Mosebog beskrives det, hvordan israelitterne kommer til Egypten som Josefs familie – og dermed som æresgæster. Flere hundrede år efter har de israelitterne dog vokset sig talrige, og Farao frygter for sit eget folk. Derfor slavebinder han israelitterne og beordrer død over nyfødte drengebørn.
Moses, en nyfødt dreng, bliver af sin mor bundet ind i en sivkurv og bliver sat til at drive ned ad Nilen i håb om en bedre fremtid. Faraos datter finder Moses og opfostrer ham som sin egen. Mange år senere viser Gud sig i en brændende tornebusk for Moses og beretter om, hvordan han skal føre jøderne ud af Egypten.
Da Farao nægter at lade Moses føre sit folk ud af Egypten, hidkalder Gud de 10 plager over Egypten. Den tiende plage er død. Herrens dødsengel vil bevæge sig igennem egypternes gader og slå alle førstefødte ihjel. Moses advarer alle israelitterne omkring dette inden og beder dem om at slagte et lam, smøre dens blod på dørstolpen af deres hus og spise lammet med usyret brød. Dødsenglen går dermed forbi deres huse.
Offerlammet, der reddede jøderne ud af Egypten, er derfor blevet den årlige spise til påske.
Til påske bør I derfor selvfølgelig finde det helt rigtige sted at spise dette års påskemiddag.
Hvide Sande er ikke kun en fantastisk smuk by, hvor der er bølgegang til begge sider eller et sted med nogle af Danmarks mest populære sommerhuse. Det er også hjemstedet for en helt vidunderlig restaurant ved navn Kommandobroen by Grantland!
I hele april måned vil Kommandobroen servere lam som en del af deres udsøgte 12-retters menu og på á la carte-menuen. Du får simpelthen ikke en bedre påskemiddag i det vestjyske end dén, du kan nyde på Kommandobroen – og i øvrigt til meget spiselige priser!
En påske i det vestjyske bliver et minde for livet, om I er til god mad og lokale råvarer, om I vil fejre påsken med masser af aktiviteter, fordybe jer i påskens omtalte traditioner eller stå ansigt til ansigt med den rige historie Vestjylland byder på, så er der helt sikkert noget for alles smag – og hvad endnu mere sikkert er: uanset hvorhenne I vil holde jeres påske, har vi den helt rigtige feriebolig for jer!