Rømø (guide): Tag på en dejlig ferie til Vadehavets perle!

Claus Christensen |
Et får på Lakolk Strand på Rømø

Rømø er sol, strand, vand – og får. Velkommen til Vadehavets perle!

FERIEN BEGYNDER PÅ DÆMNINGEN

Dæmningen mellem Rømø og Sønderjylland stod klar i 1948. Tidligere foregik al transport mellem øen og fastlandet i båd. Foto: Claus Christensen

Der går en dæmning over Vadehavet til en af Danmarks smukkeste og mest spændende øer, Rømø. Dæmningen følger skellet mellem to tidevandsområder, Juvredyb og Listerdyb. Den ti kilometer lange tur over dæmningen er en fascinerende begyndelse på en fantastisk ferie.

Vadehavet strækker sig, så langt øjet rækker. Der er fladt, helt fladt, så synet kan uhindret udforske horisonten og omridset af Rømø, der nærmer sig forude. Skuldrene falder lidt ned, ferien er begyndt.

TUREN GÅR TIL RØMØ

Der er nemt at køre til Rømø. Turen går via Toftlund, Ribe eller Tønder til Skærbæk i Sønderjylland og derefter over dæmningen mod Rømø, der dukker op ca. ti kilometer ude i havet. Rømø er en mellemstor dansk ø på 129 km2. Der er gode veje, og afstandene er overskuelige. Der er fx 11 km fra den sydligst beliggende by, Havneby, til Juvre i nord.

Store dele af øen består af plantage, hede, strandenge, skov og selvfølgelig de enorme strande, der har gjort Rømø særdeles velbesøgt blandt gæster fra især Tyskland og Danmark. Fra Havneby på Rømøs sydlige del sejler færgen til den populære tyske vadehavsø Sild, der er en dagsudflugt værd.

Der kommer ca. to millioner besøgende til Rømø hvert år. Men selv midt i højsæsonen er der god plads til alle.

BO GODT PÅ RØMØ

Hos Cofman.com håber vi selvfølgelig, at du vælger at bo i et af vores dejlige sommerhuse. Vi har huse spredt ud over hele øen, så du vælger selv, om du vil være tæt på stranden eller bo i den pragtfulde natur omgivet af hede og plantager midt på Rømø. De store sommerhusområder er placeret omkring Havneby, Kromose ved Rømø Kirkeby, Kongsmark midt på øen, Bolilmark, Lakolk og Toftum.

Men der er mange andre muligheder for indkvartering på øen. Hotellerne har en god standard, og campingpladserne er blandt de bedste i landet. Der er også flere feriecentre, der byder på alt det, en aktiv familie har brug for under ferien på Rømø.

COFMAN ANBEFALER: Lakolk er et hit blandt børnefamilier. Vi anbefaler et af vores dejlige sommerhuse tæt på stranden og Lakolk Butikscenter. Så kan I gå til det hele og lade bilen holde lidt ferie.

SOL, BLÆST, SAND OG VAND

Det er trygt at bade ved Lakolk Strand. Der er livreddere i tårnet hele dagen. Foto: Claus Christensen

Strandene på Rømø er øens vigtigste seværdigheder. Det er strande i verdensklasse, intet mindre. Uendeligt brede sandstrande, hvor børn og voksne kan hygge sig, lege, bade, bygge sandslotte og sætte drager op i dagevis.

Der er to populære strande på Rømø, Lakolk Strand og Sønderstrand. Sønderstrand ligger tæt på Havneby og har gode parkeringsforhold. Stranden er populær blandt fartdjævle, der indtager stranden i farvestrålende køretøjer som kitebuggys og strandbuggys. Det er fascinerende at se de lynhurtige buggys flyve hen over stranden, drevet af den friske vind.

Lakolk Strand er populær hos børnefamilierne. Det føles næsten som at gå i en ørken, når man bevæger sig fra klitterne og ud mod vandet ved lavvande. Der er ingen sten på stranden, og strandgæsterne er gode til at rydde op efter sig, så stranden er ren og indbydende.

Lakolk Strand har et livreddertårn, der er bemandet i dagtimerne om sommeren, og der er gode toiletfaciliteter på stranden. Det er bare at hanke op i familie, badedyr, drager og madkurven – en herlig dag på stranden ventet forude!

COFMAN ANBEFALER: Hold øje med de årlige festivaler på Rømø. Der er hvert år ræs på stranden ved det årlige træf for veteranbiler, der er en stor dragefestival på Lakolk Strand i september og tidligere på sommeren spiller musikken i Havneby til en hyggelig festival.

ET VÅDT KYS AF HAVET

Der er tilladt at køre bil på strandene på Rømø. Men man skal tænke sig om. To gange i døgnet kommer højvandet, og mange gæster på Rømø har gennem årene måtte efterlade bil eller campingvogn på stranden og redde sig i land. Foto: Claus Christensen

Vadehavet er et enestående naturområde i verden. Den danske del af Vadehavet strækker sig fra Fanø i nord til grænsen og er udvalgt som verdensarv af UNESCO. Fuglelivet i Vadehavet er rigt, og der er spættede sæler i tusindvis i området.

Vadehavet byder, foruden sin skønhed og fascination, på mange aktiviteter for hele familien.

Særligt populært er østersjagt.

Man kan nemlig selv tage familien i hånden og finde lækre østers i Vadehavet ved Rømø. Det er lovligt og gratis at plukke delikatessen på de store østersbanker, der bliver blottet af tidevandet to gange i døgnet. Sæsonen går fra oktober til april, og det er ret fantastisk at stå på havbunden og spise rå østers.

PAS PÅ TIDEVANDET!

Man skal vide, hvad man gør, når man bevæger sig rundt i Vadehavet. Tidevandet kan overraske de fleste, og pludselig står du i vand til knæene og har mere travlt med at redde dig i land end med at redde aftensmaden. Hav respekt for Vadehavet, så østersjagten og resten af ferien på Rømø bliver en god oplevelse for hele familien.

Vi anbefaler at tage med på en guidet Østerssafari. Der er flere arrangører af sjove og hyggelige østersture på øen, fx Hotel Kommandørgården og Naturcenter Tønnisgaard. Naturcentret tilbyder også en række andre fine oplevelser på Rømø – blandt andet rejefangst og jagt på rav.

Hvis man vil opleve et af Vadehavets og Sønderjyllands fineste naturfænomener, Sort Sol, kan man blandt andet tage på tur med Vadehavscentret i Vestre Vedsted ved Ribe. Sort sol opstår i marskens rørskove, når hundredtusindvis af stære danser i rytmiske mønstre på himlen, mens de går til ro for natten.

Med andre ord: Der er masser af aktiviteter på Rømø for hele familien. Vadehavet byder sig til med oplevelser, der ikke fås andre steder, så hvorfor ikke udnytte det, når ferien går til Sønderjylland?

COFMAN ANBEFALER: Man spiser glimrende skaldyr hos Holms Røgeri i Havneby. Så hvis tanken om selv at plukke aftensmaden i Vadehavet forekommer uoverskuelig, er det bare ind til restaurantens fiskebuffet, der byder på alt godt fra havet.

FÅR OG JAGERFLY DELER RØMØS NORDLIGE ENDE

Det forekommer uendeligt stort, Juvre Sand. Området fylder det meste af 20 km2 på den nordlige del af Rømø. Fårene har god plads, men holder sig tæt på diget – i læ for den værste blæst.

Fårene på Juvre Sand må være de mest tålmodige i verden.

Ikke sjældent tordner Forsvarets F-16 jagere hen over fåreflokken, når kampflyene simulerer angreb på de attrapper af fly og kampvogne, der står midt i det 20 km2 store øvelsesterræn på Rømøs nordlige spids.

Fårene fortrækker ikke en mine, mens bragene lyder over deres hoveder. De gnasker roligt videre på det frodige græs, der er med til at sikre vadehavslammenes berømte smag.

Øvelsesterrænet Juvre Sand har været brugt af Forsvaret siden 1954. Det er muligt at følge piloternes imponerende manøvrer på himlen fra en udsigtspost ved parkeringspladsen. Du finder området ved at fortsætte så langt som muligt mod nord ad Juvrevej. De sorte signalkugler på diget bliver hejst, når piloterne træner.

Videoen her giver et fint indtryk af F-16 piloternes træningsflyvninger over Rømø. Bemærk, hvor roligt fårene tager brølene fra kampflyene. De er vant til de store, larmende fugle på himlen over øvelsesterrænet Juvre Sand. Video: Claus Christensen

COFMAN ANBEFALER: Der er en fin, lille fiskesø lige ved øvelsesterrænet i Juvre. Tag fiskestangen med og hyg dig med at fange lidt til grillen. Hvis I er heldige og tålmodige, ramler I ind i et af de tidspunkter, hvor jagerpiloterne træner over jeres og fiskenes hoveder.

TA´ PÅ UDFLUGT TIL TØNDERMARSKEN

Bramgæs over Vadehavet. Der venter mange gode oplevelser i Sønderjylland få kilometers kørsel fra jeres sommerhus på Rømø. Foto: Ulrik Pedersen, Tøndermarsk Initiativet

En kort køretur over dæmningen fra Rømø begynder Tøndermarsken, Danmarks største marskområde.

Her kan I for alvor opleve det særprægede marsklandskab med sine diger, kog, pumpestationer, åer og søer. Det er tydeligt i Tøndermarsken, at vandet har spillet hovedrollen for områdets liv gennem årtusinder. Gå på opdagelse i marskens hovedstad Tønder, nyd de små landsbyer og husk at lægge vejen omkring Schackenborg Slot i Møgeltønder.

Naturen i Tøndermarsken er enestående i verden. For fugleinteresserede er der mulighed for at se enorme flokke af vadefugle, ænder og gæs i træktiden. I kan også tage en kurv med og gå på jagt efter områdets vilde urter – særligt den grønne salturt er interessant, velsmagende og meget anvendt i madlavningen på egnen. Læs meget mere om området på www.tøndermarsken.dk.

COFMAN ANBEFALER: Fra september 2020 bliver Højers gamle bymidte forandret. Bymidten bliver gravet op, og hele bykernen bliver belagt med brosten. Det bliver et besøg værd at gå en tur og se forvandlingen af en hel by.

FANG HVALER MED KOMMANDØRERNE FRA RØMØ

”Memento Mori – Husk, du skal dø”. Inskriptionen over portalen ved Sct. Clemens Kirkes vestlige indgang. Portalen er udført af et stykke drivtømmer, som kirkens præst Rasmus Jørgensen fandt på stranden i begyndelsen af 1930erne. Foto: Claus Christensen

Sct. Clemens Kirke i Rømø Kirkeby er det perfekte sted at lære om Rømøs utrolige historie.

Rømserne var dygtige søfolk, og havde nemt ved at få hyre på tidens store hvalfangerskibe, der sejlede ud fra Hamborg, Altona, Amsterdam og andre europæiske havnebyer til Ishavet på jagt efter hvaler og sæler. Så dygtige var søfolkene fra Rømø, at de ofte blev styrmænd og kaptajner på skibene. Kaptajner kaldt kommandører på hollandsk, og netop kommandørerne har formet Rømøs historie.

På kirkegården står en række såkaldte kommandørsten langs kirkemuren. Gå på opdagelse og læs om de utrolige familieskæbner. Kommandørerne, og andre fremtrædende rømsere, satte stenene over sig selv og deres familier, og derfor ved vi i dag meget om, hvordan livet formede sig i Rømøs storhedstid. Mange af kommandørstenene vidner om store børneflokke og mange dødsfald blandt hustruerne – ofte døde kvinderne i barselsseng.

Kirken er også indvendigt et vidnesbyrd om hvalfangerhistorien. Skibene i loftet er skænket af velhavende hvalfangere, der på den måde takkede Gud for at komme både levende og velbjærgede hjem fra de farefulde togter til Ishavet.

Kommandørgården i Juvre blev opført i 1746-49 og er i dag museum. En rundtur på gården er en seværdighed, der gør gæsterne klogere på livet som hvalfangerfamilie på Rømø i 1700-tallet. Foto: Claus Christensen

Efter et besøg i kirken er det oplagt at fortsætte til Juvre på den nordlige del af øen. Her ligger Nationalmuseets Kommandørgård – et af 1700-tallets bedst bevarede slægtsgårde. Her kan små og store på opdagelse i fortiden og få et indtryk af, hvordan livet har formet sig for en velhavende hvalfangerfamilie. En del af udstillingen er skelettet af en strandet hval.

Lige rundt om hjørnet fra Kommandørgården ligger i øvrigt Danmarks mindst skole, Toftum Skole, hvor børnene på Rømø lærte at regne, skrive og navigere fra 1784 – 1874.

COFMAN ANBEFALER: Kommandørstenen over Laust Michelsen står i kirkens våbenhus, men er i dag stort set ulæselig. På kirkegården står en kopi af stenen. Af den fremgår det, at kommandør og landfoged Laust Michelsen havde ikke færre end seks hustruer gennem livet. De skænkede ham i alt 21 børn. Et af børnene er særligt interessant. Hun hed Maren, og blev stammoder til en af Danmarks mest berømte familier, A. P. Møllers slægt. Historien om A. P. Møller, kommandørstenene og kirkens omtumlede fortid kan læses i den glimrende bog ”Sct. Clemens Kirke på Rømø – fortællinger, historie og tro”. Bogen kan købes for beskedne 75 kr. i kirken.

TRE HURTIGE TIPS TIL FERIEN PÅ RØMØ

→ Det tager ikke lang tid at trave de få, korte vandrestier på øen igennem. Men man kan sagtens selv lave nogle længere ruter uden at gå alt for meget på landevejene. Gå fx turen fra Lakolk til Havneby gennem Kirkeby Plantage. Det er en tur på cirka 10 km. Lige så oplagt er det at vandre på stranden. Sandet er fast og behageligt at gå en længere tur på.

→ Ta´ bare hunden med. Den skal være i snor på stranden om sommeren, men fra oktober til april må den løbe frit, hvis man har kontrol over den. Der er en fin hundeskov midt på øen, og en butik med hundeudstyr.

→ Husk at besøge Fru Dax i Lakolk. Caféen er kendt som et landets bedste ishuse, og udvalget er enormt. Vaflerne er hjemmebagte, priserne rimelige – og køen kan godt være lidt lang. Men giv ikke op. Der er mange til at ekspedere, og ventetiden kommer sjældent over et kvarters tid.

Claus Christensen, Journalist, Cofman.com

Jeg elsker at holde ferie i Danmark

og fortælle venner og bekendte om mine oplevelser.

Her får du mine bedste tips til en pragtfuld ferie

på en af Danmarks dejligste øer, Rømø.

På billedet er jeg i hvalens bug på

Kommandørgården i Juvre. Det skal du også prøve.